Ouderschapscoaching: Hulp bij opvoeden

Houd de regie over jouw gezin

Ouderschap: coaching en begeleiding

Je hebt misschien genoeg opvoedboeken gelezen en adviezen opgevolgd, maar toch lukt het je niet om rust te creëren in je gezin. Herken je dit? Of lukt het jou en je (ex)partner niet om een juiste taakverdeling te maken of sta je er alleen voor en zie je door de bomen het bos niet meer? GezinVoorop helpt je om weer zicht te krijgen op de situatie, zodat je jouw gezin in alle rust kunt opvoeden en je als ouder weer beter in je vel zit.

Wat is ouderschapscoaching?

Bij ouderschapscoaching is er een professional van GezinVoorop, gespecialiseerd in ouderschap, die met je meekijkt naar jouw persoonlijke proces en de patronen waar je aan vasthoudt, maar die misschien niet meer werken en waar jij en je omgeving last van hebben. Denk bijvoorbeeld aan je overtuigingen, belemmerende gedachtes, je herkomst en wat je daarvan allemaal hebt meegenomen, maar ook het effect van een trauma wat je wellicht hebt opgelopen en van invloed zijn op de manier van opvoeden en je relaties.

Door middel van ouderschapscoaching kijken we wat er in het hier en nu nodig is voor jou als ouder om in je kracht te staan en je regie te versterken. Jij bent per slot van rekening de kapitein van je gezin. Aan jezelf werken als ouder zal veel ruimte geven binnen je gezin. Jouw ouderschap heeft namelijk invloed op al jouw levensgebieden. Daarom is het belangrijk dat je eerst voor jezelf gaat zorgen, zodat jij je rust weer terugkrijgt, minder gestrest bent en de ouder kunt zijn die je wilt zijn.

Ouderschapscoaching is aan de ene kant een persoonlijk proces van herstel, groei en ontwikkeling en aan de andere kant een proces van goede relaties opbouwen, versterken van communicatie en reflectie waardoor jij als ouder een bruggenbouwer wordt.

Ouderschapscoaching: Wat kun je verwachten?

Deze vorm van coaching en/of begeleiding gaat helemaal over jou als ouder en alle processen waarmee jij te maken hebt. Jouw persoonlijke stukken, je blokkades, maar ook wat jij nodig hebt als ouder, wat werkt voor jou!

Ouderschapscoaching helpt jou om de ouder te zijn die je graag wilt zijn voor je gezin.

Ouderschapscoaching versus hulpverlening

Wij van GezinVoorop vinden het belangrijk jij als ouder wordt gezien in het hulpverleningsproces van jouw kind. Jij bent de uitvoerder binnen het gezin en hebt coaching en ondersteuning nodig binnen jouw rol in het gezin, het ouderschap!

Als jij je als ouder vaak zwaarbelast voelt, niet gehoord en begrepen, maar er wel van je verwacht wordt dat je volledige controle hebt over je emoties en gedrag om alle opvoedtaken goed uit te voeren, kunnen we nog zoveel tips geven en vaardigheden aanleren, maar gaan we aan alle ouderschapsprocessen voorbij. Dit is juist een belangrijk stuk binnen het gezinssysteem waar de problematiek plaatsvindt.

Door vanaf het begin van het traject de positie van jouw als ouder te versterken en vanuit het ouderperspectief de situaties te benaderen, word je als ouder gezien en erkend in het persoonlijke stuk.

We geven je belangrijke handvatten vanuit het theoretische model van Alice van der Plas, dat erop gericht is ‘buffers’ in te zetten en te versterken om tegenslagen en moeilijke omstandigheden als gezin te doorstaan.